KERESŐ TÁVCSŐ-VÁSÁRLÁSI ÚTMUTATÓ VADÁSZOKNAK! - vadászat vadászbolt
VADÁSZFEGYVER VADÁSZLŐSZER VADÁSZRUHA VADÁSZOPTIKA ENGEDÉLYMENTES FEGYVER VADÁSZFELSZERELÉS ÍJÁSZAT REND- ÉS ÖNVÉDELEM VADÁSZ AJÁNDÉKOK

VadászboltVadász kellék kereső


Keresett vadász termék:

vadászat vadászbolt Keresés
Részletes vadász termék keresés a vadászboltban

A 10 utolsó kereső szó itt a vadászboltban:

gázspray szeged, camouflage ls 166, xdm 9mm eladó, rg 70, balatonlelle, eladó vadászati jog lesek, hubertus bayard de luxe teszt, eladó s, geco 270win express 84g, tábori+ágyak

További kereső szavak:

vadászbolt, eladó, vadasz, magyar, fegyverek, vadász, elöl, videók, ijasz, vadaszbolt

Vadász termék gyártók


Vadászfelszerelés gyártók

Vadász címkékÚj vadász blogÚj vadász tagok


ErosJ
ErosJ
Polgár

Maci19720803
Maci19720803
Fegyvernek

mpc
mpc
Zalaszentiván

Bull70
Bull70
Szeghalom

BCS911
BCS911
Nyíregyháza


Új vadász videókÚj vadász képek 

 

 

vadászat vadászbolt - KERESŐ TÁVCSŐ-VÁSÁRLÁSI ÚTMUTATÓ VADÁSZOKNAK!KERESŐ TÁVCSŐ-VÁSÁRLÁSI ÚTMUTATÓ VADÁSZOKNAK!

Természetadta szemünk képességeinek kiterjesztésére nagyszerű eszközök a binokulárok. Vadászat, kirándulás, madár- vagy vadmegfigyelés, számos sportág, valamint csillagászati észleléseink során egyaránt hasznát vehetjük ezeknek a könnyű, mégis masszív optikai eszközöknek, amelyek ráadásul a két szemmel történő megfigyelés kényelmét is biztosítják. Ahhoz azonban, hogy a számunkra legmegfelelőbb binokulárt választhassuk ki a vadászboltok igen gazdag kínálatból, tisztában kell lennünk néhány, a Vadász kereső távcsövekkel kapcsolatos alapfogalommal.


Nagyítás
A binokulárokra általában két számmal hivatkozunk, amelyek egy "x" jellel vannak elválasztva, például ilyen lehet egy "10x50" binokulár. A két számból az első a nagyítást adja. A példánkban szereplő binokuláron át nézve, a kiszemelt objektumot úgy látjuk, mintha éppen tízszer közelebb lenne hozzánk, mint a valóságban. Bár a nagy nagyítás csábító lehet, gondoljon arra, hogy a binokulárt vadászat közben elsősorban kézben tartva fogja használni. A kéz óhatatlanul fellépő remegése a vadász keresőkben is a nagyításnak megfelelően felnagyítva jelentkezik. Általánosságban elmondható, hogy a 8x-10x nagyítású, vadász távcsövek gond nélkül használhatók kézben tartva. Ennél nagyobb nagyításúakat hosszabb időn kereszül már nem lehet stabilan megtartani kézben, ekkor mindenképpen állvány használata ajánlott. Ha nincs éppen használható állvány, sokat segíthet a könyök vagy a kereső távcső szilárd felületre például magaslesre, terepjáróra támasztása, vagy akár a teljes testtel valamely szilárd felületnek (pl. vadászház oldala) dőlés. Léteznek úgynevezett zoom-kereső távcsövek, amelyeknek nagyítása bizonyos tartományok között változtatható. Egy ilyen műszer jelölése pl. lehet a "10-20x50", ami 10x és 20x között változtatható nagyítást jelent. Használatukkor a legnagyobb nagyítást adó állapotban állítsa élesre a kívánt célpontot, majd a zoom-állítóval állítsa be a kívánt (kisebb) nagyítást. Általánosságban elmondható, hogy a zoom-vadász kereső távcsövek esetében a nagyítás változatásával a látómező mérete is változik.

Az objektívlencse átmérője
A fenti számpár második tagja a vadász keresők objektívjének átmérőjét adja meg, milliméterben kifejezve. Nagyobb objektívátmérőjű modellek több fény gyűjtenek össze, így a látott kép (azonos nagyítást feltételezve) fényesebb, mint egy kisebb objektívátmérőjű műszerben. Mivel a fénygyűjtő képességet az objektívlencse felülete határozza meg, így kétszer akkora objektívátmérőnél négyszer több fényt gyűjt be a binokulár.

Tetőélprizmás binokulárok (kereső távcsövek)
Ezt a vadász kereső fajtát könnyen felismerheti egyenes vonalvezetéséről: a két cső egyenes, az objektívlencse és a szemlencse egy vonalban helyezkedik el. Általában valamivel drágábbak, mivel a bennük alkalmazott prizmák pontosabb megmunkálást és polírozást kívánnak meg, ellenben kitűnő képminőséget biztosítanak.

Porroprizmás binokulárok (kereső távcsövek)
Ezt a vadász kereső fajtát is könnyen felismerheti arról, hogy az objektívlencse és a szemlencse mintegy Z-alakot formáz. Az objektívlencsék távolabb vannak egymástól, mint a szemlencsék. Ennek az elrendezésnek további előnye, hogy az objektívlencsék közötti nagyobb távolság révén vadászat közben a látvány térbeli hatása is jobban érzékelhető.

Kilépő pupilla vadász kereső távcsöveknél
A kilépő pupillát a szemlencsén figyelheti meg, ha nem közvetlenül a vadász keresők szemlencséjébe néz, hanem azt kb 30 cm távolságból szemléli: ekkor egy kis, fényes kört lát. A kilépő pupilla méretének meghatározásához egyszerűen ossza el a kereső távcső objektívátmérőjét a nagyítással (például az említett 10x50-es vadász kereső távcső kilépő pupillája 5 mm). A teljesen szabályos, élesen határolt kilépő pupilla jó minőségre utal, szemben a homályosabb szélű, vagy nem teljesen kerek kilépő pupillát mutató keresőkkel. A nagyobb kilépő pupillával rendelkező vadásztávcső választása célszerűnek tűnhet, de gondoljon arra, hogy a kereső fénygyűjtő képességét akkor használja ki igazán, ha a teljes kilépő pupillán érkező fénymennyiség bejut a szemébe is. Például, egy ragyogó nyári napon pupillája akár 1 mm átmérőjűre is összehúzódhat, ennek következtében hiába az 5 mm kilépő pupilla, ha e fénymennyiség jelentős része elvész. A sötéthez teljes mértékben adaptálódott pupilla maximum 7 mm-re képes kitágulni, ami az életkor növekedésével fokozatosan csökken.

A prizmák üveganyaga
Alapvetően kétféle üveganyaggal találkozunk a vadász kereső távcsövek esetében. Bór-szilikát optikai üveg (BK-7), vagy bárium-korona optikai üveg (BaK-4) felhasználásával készülnek a prizmák.
Általában a BaK-4 anyagból készült prizmák fényesebb és élesebb képet eredményeznek

Bevonatok vadász kereső távcsöveken
A lencsék és a prizmák felületére vákuumban felgőzölt, majd ráégetett vékony bevonatok szolgálnak a lencséről visszaverődő fény csökkentésére, és így a lencsén áthaladó fénymennyiség növelésére. A vadász távcsövek lencséinek megfelelő bevonata révén csökkenthető a kereső távcső belsejében visszaverődött fény mennyisége, így a keletkező kép fényesebb és kontrasztosabb lesz. A többrétegű bevonatok (multi-coating) tovább csökkentik a fényveszteséget, és növelik a kép élességét és tisztaságát. Ezáltal vadászat során kiemelkedően használhatóak.

A bevonatok minősége
Általában a következő jelölésekkel találkozhat a vadász kereső távcsövek esetében:
Coated (bevonattal): legalább egy rétegű bevonat legalább az egyik lencsefelületen
Fully Coated (teljesen bevonatolt): legalább egy rétegű bevonat minden, levegő-üveg felületen
Multi-Coated (többrétegű bevonat): Többrétegű bevonat legalább az egyik lencsefelületen
Semi Multi-Coated ("majdnem" multi-coated): legalább egyrétegű bevonat minden levegő-üveg felületen, és többrétegű bevonatok legalább az egyik lencsefelületen
Fully Multi-Coated (teljesen többrétegű): többrétegű bevonat minden levegő-üveg felületen.

Optikai minőség a vadász kereső távcsöveknél
A különböző üveganyagokon és bevonatokon túl az egész látcsőnek vadászat során elengedhetetlenül masszívnak és tartósnak kell lennie. A lencse- és prizmafoglalatoknak szilárdan kell tartaniuk helyükön az optikai elemeket, ugyanakkor biztosítaniuk kell, hogy szükség esetén ezek állíthatóak legyenek. Vadász kereső távcső vásárlásakor ügyeljen rá, hogy a két tubus párhuzamos legyen egymással (például a kereső távcsőbe benézve, majd felváltva az egyik-majd a másik szemét behunyva). Amennyiben a két kép nem egyezik, agya képes egy ideig kompenzálni a különbségeket, de egy idő után fáradtság és fejfájás jelentkezhet. Ezért, ha akár a legkisebb eltérés is tapasztalható, a kereső távcsövünket mindenképpen párhuzamosíttatni kell.

Pupillatávolság
Ezzel az értékkel azt a maximális távolságot adják meg, amelyről szemével az okulárba tekintve még a teljes látómezőt áttekintheti. Amennyiben Ön szemüveges vadász, és szemüvegét a binokulárral is használni óhajtja, ajánlatos nagyobb pupillatávolsággal rendelkező modellt választania.

FIGYELMEZTETÉS: Soha ne nézzen binokulárjával még a Nap közelébe sem - azonnali és visszafordíthatatlan látáskárosodást szenvedhet! A Napot csak speciális, biztonságosan rögzített napszűrőn (pl. AstroSolar, vagy ND=5 optikai vastagságú más napszűrő) keresztül figyelje meg, amelyet MINDKÉT objektív ELÉ kell felszerelni.

Látómező (FOV = Field of View)
A látómező méretét fokokban mérjük. Egy teljes kör 360 fok. A vadász kereső távcsövek esetében a látómezőként tulajdonképpen azt az értéket kapja meg, hogy a teljes kör hanyad részét láthatja a műszerbe tekintve. A látómezőt megadhatják annak a látóirányra merőleges szakasznak a hosszával is, amely egy adott távolságban a kereső látómezejében megfigyelhető. Például a 140m/1000m jelzés arra mutat, hogy a kereső távcső egy 1000 méter távolságban levő objektumot figyelve, a látómező két széle közötti távolság a valóságban 140 méter.

A nagyobb látómezejű kereső távcsövek vadászat során sokszor jobban használhatók, ha egy objektum gyors megtalálására és beállítására van szükség. Általában a nagyobb nagyításhoz kisebb látómező tartozik. A nagy látómező csábítóan hathat, de fontos tudni, hogy a nagy látómező elérése nagyon pontos tervezőmunkát és optikai megmunkálást igényel. Bár néhány modellnél akár 10 fokos látómezővel is találkozhat, de általában a látómező széle felé haladva a kép minősége gyorsan és látványosan romlik.

Dioptriaállítás
A dioptriaállítás lehetőségét általában az egyik szemlencsénél találja meg. Akkor hasznos, ha két szeme eltérő mértékben szorul korrekciókra (például, ha különböző dioptriájúak a lencsék a szemüvegében, erre szüksége lesz).

Közelfókusz
Ez az a legrövidebb távolság, amelyről a látcsöve még éles képet ad. Különösen akkor lehet fontos paraméter, ha természet- vagy madármegfigyelésre szánja az eszközt.

A vadász kereső távcsövek teljesítménye
A különféle fenti, számszerűsíthető jellemzők mellett fontos a vadászatra szánt kereső távcső valódi teljesítménye. Ennek során az egyik vizsgálandó szempont a kontraszt: jó kontrasztú kereső távcsővel vadászat során még a halvány, a sötét háttérből alig kiemelkedő vadakat is megfigyelhet. Általában a jó minőségű, megfelelően felvitt bevonatok hatása megmutatkozik a kép kontrasztjában, de fontos szempont még a keresőnk pontos beállítása, a légkör állapota, illetve a lencsék és prizmák anyaga. A felbontás, mint jellemző azt mutatja, milyen apró részleteket képes megkülönböztetni a látott képen. A felbontás növekszik az objektívátmérő növekedésével, feltéve, ha a kereső távcső egyéb jellemzői (általános minősége, a bevonatok, a beállítás) megfelelőek.

Ergonómiai kialakítás
Számos egyéb szempont is fontos szerepet játszhat a döntésben. Védett-e a műszer az élesség, vagy a dioptriabeállítás véletlen elállítódása ellen? Kényelmes-e a műszer fogása, stabilan ül-e a tenyerében? Esetleg ha hidegben is használni fogja, biztos fogást ad majd vadászat során kesztyűs kézzel is? Megfelelő méretűek és megfelelően könnyen járnak-e az élességállításhoz használt gombok, csendes gumibevonattal látták-e el?

Védelem a víz és pára ellen
Fontos szempont, mennyire védett műszere a párásodással, nedvességgel, esetleg fröccsenő vízzel, vagy akár a vízbe ejtéssel szemben, hiszen vadászat során elég gyakran találkozunk ezekkel a problémákkal. Általában csak a nitrogéntöltésű vadász keresők teljesen vízhatlanok.

A szemlencse kialakítása
Általánosságban kétféle szemkagylóval találkozunk: a lehajtható gumi szemkagylóval, és a csavarással ki-be állítható szemkagylóval. Amennyiben szemüveggel használja a kereső távcsövet, célszerű a gumi szemkagylót lehajtania, vagy vissza csavarnia. Ellenkezőesetben valószínűleg kihajtott, illetve kihúzott állapotban.

Élességállítás
Alapvetően háromféle élességállítás fordul elő a vadász keresők esetében. Az ún. fix fókuszú látcsöveken nincs mód élességállításra, ezek általában a legolcsóbb látcsövek, komoly felhasználásra nem javasoljuk.
A központi élességállítással ellátott modelleken a két szemlencse közötti élességállító gomb forgatásával a két szemlencse egyforma ütemben mozog, így az élesség mindkét szemnél egyszerre állítódik. Ezeknél a rendszereknél az egyik szemlencsén dioptriaállítási lehetőséget is talál, ezzel a két szem közötti különbségek kompenzálhatók ki. Ezeket a távcsöveket már vadászatra is ajánljuk. A dioptriaállító használatához először szemeljen ki egy távoli célpontot, majd nézzen bele a kereső távcsövébe. Hunyja be azt a szemét, amelynek oldalán a dioptriaállító található. A másik szemével figyelve a távoli objektumot, a központi élességállító segítségével állítsa a képet a lehető legélesebbre. Ezután ezt a szemét hunyja be, és a másikat nyissa ki. Most a dioptriaállító segítségével állítsa élesre a képet. Amikor ez megvan, mindkét szem kinyitásával ellenőrizze az eredményt. A későbbiekben a dioptria állítására nincs szükség, pusztán a központi fókuszírozóval állíthatja élesre a megfigyelni kívánt objektumot.

Egyes modelleken nincs központi élességállítás, itt mindkét szemlencsét külön kell élesre állítani. Ilyen modelleken természetesen nincs dioptriaállító sem.

A binokulár karbantartása
Tartsa a vadász keresőtávcsövek lencséit tisztán, pára- és pormentesen, bár ezt vadászat során elég nehéz betartani. Ha nem használja a műszert, helyezze vissza rá a porvédő sapkákat. Ha a lencsék bepárásodtak, ne próbálja meg letörölni a párát: a felületen levő porszemekkel a törlés során összekarcolhatja a lencséket, illetve megsértheti a roppant vékony bevonatokat. Várja meg, amíg a pára magától elpárolog. Ne ejtse le és ne üssön rá a binokulárra. A csak cseppálló (néha Waterproof jelzésű példányok is ilyenek) látcsöveket ne ejtse vízbe. Csak a nitrogénnel töltött modellekre vonatkozik vízbemerülésre érvényes garancia, de ez is legfeljebb 24 órás vízben tartózkodásra érvényes. Ne szerelje szét a vadász kereső távcsöveket, mert ez minden esetben a garancia elvesztésével jár. Bármiféle probléma esetén keresse fel a távcső forgalmazóját.
Ha a kereső távcsövet állványra erősítve használja, fokozottan ügyeljen rá, hogy ne hagyja műszerét felügyelet nélkül. A magasan elhelyezett súlypont, illetve különösen a nagyobb kereső távcsövek jelentősebb tömege révén fennáll a veszélye annak, hogy az egész szerkezet felborul, vagy a binokulár a nem megfelelő rögzítés révén pl. a gyorsváltótalppal együtt leesik. Az ilyen esetekből adódó károkra (akkor is, ha a fotóállványt a kereső távcsővel együtt vásárolta) nem vonatkozik semmiféle garancia! A vadász kereső távcsövek rögzítéséhez kizárólag a hozzá gyártott speciális, fordított villás távcsőállványt, vagy az általunk is forgalmazott, megfelelően átalakított csillagászati állványt használja. Bizonyosodjon meg róla, hogy a rögzítőcsavarokat megfelelő mértékben megszorította.

Első távcsőnek válasszunk tehát olyan keresőt vadászatra, amit megfelelő nagyítása miatt fedett terepen és nyílt területen egyaránt használni tudunk. Véleményem szerint 7-8-9-szeres nagyítás teljesen megfelelő.

Ha esti, vagy hajnali vadászatra is akarjuk használni akkor inkább 56-os objektív lencsés távcsövet ajánlanék, ha viszont csak egy könnyű nappali vadász távcsövet szeretnénk akkor elég a 42-es objektív.

Ha pénztárcánk engedi akkor vegyünk minél komolyabb Multi, Semi vagy Fully-Coated bevonatos kereső távcsövet, mert ezek engedik be a legtöbb fényt.

Vadász Szabi(23 szavazat)Szerinted mennyire volt hasznos ez az írás?


Címkék: 8x42 kereso távcsövek, neoprén nyakpánt kereso távcsohöz, távcso vásárlás, távcsövek jellemzoi, keresotávcso beállítása, vadász távcso bolt, keresotávcso teszt, KERESŐ TÁVCSŐ VÁLASZTÁSA, fomei keresö távcsö, távcso vásárlásKérdezz a vadászbolt eladójától: KERESŐ TÁVCSŐ-VÁSÁRLÁSI ÚTMUTATÓ VADÁSZOKNAK!

Neved:

E-mail címed:

Hozzászólás címe:

Hozzászólásod:
KERESŐ TÁVCSŐ-VÁSÁRLÁSI ÚTMUTATÓ VADÁSZOKNAK!

Alulírott, az alábbi checkbox pipálásával - az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) 6. cikk (1) bekezdés a) pontja, továbbá a 7. cikk rendelkezése alapján - hozzájárulok, hogy az adatkezelő a most megadott személyes adataimat a GDPR, továbbá a saját adatkezelési tájékoztatójának feltételei szerint kezelje. Tudomásul veszem, hogy a GDPR 7. cikk (3) bekezdése szerint a hozzájárulásomat bármikor visszavonhatom, akár egy kattintással. Adatkezelési tájékoztató

KERESŐ TÁVCSŐ-VÁSÁRLÁSI ÚTMUTATÓ VADÁSZOKNAK!, távcso vásárlás, fomei keresö távcsö, KERESŐ TÁVCSŐ VÁLASZTÁSA, keresotávcso teszt, vadász távcso bolt, keresotávcso beállítása, távcsövek jellemzoi, távcso vásárlás, neoprén nyakpánt kereso távcsohöz, 8x42 kereso távcsövek

 

 

Segíthetek neked?
Imre vagyok a vadászbolt eladója, hívj most és minden kérdésedre választ adok...
+36.30.863.83.07
5 perc alatt rengeteget hasznos infót tudok neked adni, amelyek segítségével garantáltan olyan vadászfelszerelést tudsz választani, amely a Te igényeidre lesz szabva és örömmel fogod használni.
Vadász tudásbázis
Tudd meg, mire kell odafigyelned, távcső, vadászfegyver, vagy bármilyen vadászfelszerelés kiválasztásánál...
Tovább
Házhoz visszük
Nyomd meg a kosár gombot, add meg adataidat, mi visszahívunk és megy is a csomag! Kattints és tudj meg többet...
Tovább
Ajándékot kapsz
Kérdezés nélkül küldünk Neked ajándékot, ha most legalább két terméket vásárolsz! Kattints és tudj meg többet...
Tovább
Ütős garancia
Nem vált be a termék? Nem baj! Küldd vissza 15 napon belül és mi simán visszavesszük! Kattints és tudj meg többet...
Tovább
Kövess minket itt is...
Gyere és csatlakozz a vadászboltunk csapatához az alábbi közösségi oldalakon is...

Vadász tagság


Email:
Jelszó:
Vadász tagság regisztráció
Elfelejtett jelsz?

Üzenőfal


vadászat vadászbolt Elejérevadászat vadászbolt Visszavadászat vadászbolt Következővadászat vadászbolt Végére

630 -as Légpuskához keresek hátsócélzót kompletten
vadászat vadászbolt Elejérevadászat vadászbolt Visszavadászat vadászbolt Következővadászat vadászbolt Végére


HozzászólásokVadász fórum


Fegyverek vadászapró
P9M önvédelmi fegyver ingyen átvehető...megszerzési okmánnyal persze:)
Füstös vadász klub klubélet
Vadászatszervezés
Szegedi vadász klub klubélet
Vadászkések
S&B
Őzbak vadászat az alföldön!
Fíjúk vadászíjász klub vadász klub klubélet
ND3
Biharkeresztesi Petőfi Vt. vadász klub klubélet
Balmazújvárosi vadász klub klubélet
Debreceni vadász klub klubélet
Terepjárók járművek vadászapró
Vadászkutya vadászapró
vadászati jog eladás

A vadász fórumon 

FONTOS!

Kedves látogatónk! Ezen a héten üzletünk szabadság miatt zárva tart, így ez idő alatt telefonon sem tudunk segítséget adni a vásárláshoz.

Az online leadott rendelések feldolgozását hétfőn kezdjük el.

Megértésüket előre is köszönjük!
Á.sz.f.
Adatkezelési tájékoztató
A vadászat-vadászbolt elérhetõségei:
ARANYSÖRÉT KFT Vadászbolt
4100 Berettyóújfalu Bessenyei Ltp. 31/a
Tel: (54) 400 231
Mobil: (30) 863-83-07

Előre leadott rendelések személyes átvétele elõre
egyeztetett időpontban a webáruház telephelyén.
Webáruház:
Vadászat flobert vadászapró puska fegyverbolt vaddisznó vadász vadászbolt fegyver slavia 631 nimród ledwave vadaszapro vadászfegyverek légfegyver ár online vásárlás webáruházak keserû mûvek gázspray vadászapro soret internetes vásárlás vadasz bitefight fegyverek fegyver a kézben baikal ij 61 slavia 620 vaddisznó vadászat keserû pellet ár vipera fegyver gázpisztoly ár puskák 2 világháborús fegyverek vaddisznó vadász vadaszat net vadásztársaság a vadász lõszer fegyver bolt vadászpuskák használt légfegyver keserû fegyverbolt frommer fegyverbolt ára íj vásárlás vadaszat hu vadász bolt.
Nagykereskedelem:
Viszonteladó partnereket keresünk a következõ városokban: Budapest Debrecen Szeged Miskolc Pécs Gyõr Nyíregyháza Kecskemét Székesfehérvár Szombathely Szolnok Tatabánya Kaposvár Érd Veszprém Békéscsaba Zalaegerszeg Sopron Eger Nagykanizsa Dunaújváros Hódmezõvásárhely Dunakeszi Cegléd Baja Salgótarján Vác Gödöllõ Ózd Szigetszentmiklós Szekszárd Gyöngyös Mosonmagyaróvár Pápa Gyula Hajdúböszörmény Esztergom Kiskunfélegyháza Budaörs Orosháza Ajka Kazincbarcika Szentes Kiskunhalas Jászberény Szentendre Komló Tata Nagykõrös Siófok Makó Gyál Hajdúszoboszló Törökszentmiklós Keszthely Vecsés Várpalota Hatvan Karcag Dunaharaszti
Kövess minket itt is:
Webáruház készítés

Webáruház készítés:

 webáruház készítés

  |  Marketing:

 Marketing


Téma: KERESŐ TÁVCSŐ-VÁSÁRLÁSI ÚTMUTATÓ VADÁSZOKNAK! - vadászat vadászbolt